دانشکده تغذیه و علوم غذایی
تغذیه صحیح جهت پیشگیری از سرطان
تغذیه صحیح جهت پیشگیری از سرطان
سرطان، نام عمومی گروهی از بیماری ها است که به دلیل رشد کنترل نشده سلول های غیرطبیعی در بدن اتفاق می افتد. رشد سلول های سرطانی به گونه ای متفاوت از رشد سلول های طبیعی بدن می باشد؛ چرا که سلول های غیرطبیعی سرطانی، به جای از بین رفتن، به رشد و تکثیر خود ادامه می دهند.
درمان سرطان به صورت عمل جراحی (جهت برداشتن توده سلول های غیرطبیعی سرطانی)، پرتو درمانی، شیمی درمانی، هورمون درمانی یا ترکیبی از روش های ذکرشده صورت می پذیرد.
این درمان ها، ضمن از بین بردن سلول های سرطانی، به برخی از سلول های سالم بدن نیز از آسیب وارد می کنند که این آسیب دیدگی ممکن است باعث بروز عوارض جانبی متعددی از جمله احساس ضعف و خستگی، بی اشتهایی، خشکی دهان، مشکلات لثه و دندان ها، تغییر در حس چشایی و بویایی، تهوع، اسهال و یا یبوست، استفراغ گردد. مجموعه عوارض بیماری به نوع سرطان، قسمت های درگیر بدن، نوع، دوز و طول مدت درمان بستگی دارد.
آگاهی از دستورالعمل های غربالگری، آشنایی با نشانه ها و علایمی که ما را در تشخیص زودهنگام بیماری یاری می دهند و نیز آزمایشات تشخیصی به موقع، باعث تشخیص زودهنگام و جلوگیری از پیشرفت بیماری می گردد.
با این وجود، به یاد داشته باشیم که تغذیه صحیح جهت پیشگیری از سرطان، به معنای مصرف یک رژیم غذایی متعادل و متنوع از مواد غذایی است. بنابراین، هیچ گاه برای شروع پیشگیری از بیماری دیر نیست؛ چرا که تغذیه و رژیم غذایی به میزان قابل توجهی در پیشگیری انواع سرطان موثر است.
به طور کلی رهنمودهای اصلاح شیوه زندگی برای پیشگیری از سرطان به قرار ذیل می باشد:
1) استفاده از رژیم غذایی متعادل و متنوع با تاکید بر منابع گیاهی بیشتر از طریق مصرف بیشتر میوه و سبزی و محدود کردن گوشت قرمز
2) فعالیت بدنی مداوم و منظم به مدت حداقل 150 دقیقه در هفته
3) به دست آوردن وزن مطلوب و حفظ آن
4) پرهیز از مصرف الکل
5) پرهیز از استعمال سیگار و دخانیات
" سیده مریم عبداله زاده" دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید